Huisliften voor de thuiszorg

augustus 16, 2019 | Door admin | Opgeslagen in: blog.

Thuiszorg is niets nieuws, patiënten worden thuis verzorgd door een zorghulpverlener en wordt begeleid met dagelijkse zaken in en rondom het huis. Fysieke verzorging is daarbij het meest essentieel onderdeel hierin. Maar waar de daadwerkelijke innovatie ligt is bij de medische hulpmiddelen in de thuiszorg. En zeker voor invaliden is de technologie ver ontwikkeld in lift hulpsystemen.

Mobiliteit verbeteren met zorghulp

Voor invaliden of zwaar immobiele mensen kunnen niet zonder hulpverlening. Een zorghulp aan huis kan goed uitkomen als er de ruimte is voor een patiënt om thuis verzorgd te worden. Een vertrouwde omgeving is in veel gevallen bevorderlijk voor de vooruitgang.

Het verbeteren van de mobiliteitstechniek als onderdeel van de zorg help in veel gevallen om de mobiliteit te verbeteren. Zorg hulpverleners zijn getraind om met hulp liften zoals een tillift of plafondlift om te gaan. Eventueel kan het ook zonder de hulp van de professionele zorg hulp, hiervoor in de plaats kan een mantelzorg ook goed werken zolang deze maar om leren gaan met de lift hulpmiddelen.

Volledig invalide

Een liftsysteem als een plafondlift kan ingezet worden wanneer de patiënt niet vanuit een liggende of zittende houding verplaatst kan worden omdat deze volledig invalide is. Een lift hulpsysteem als een tillift of plafondlift kan de patiënt uit bed tillen en verplaatsen naar de badkamer, of welke andere plek dan ook. Ook voor overzetten naar een rolstoel zal een tillift hulp kunnen bieden om deze transfer te maken.

Deels invalide / zwaar immobiel

Wanneer de patiënt niet volledig invalide is en nog een beetje mobiliteit heeft kan deze (deels) zelfstandig gebruik maken van het type actieve tillift. Hier hoeft de zorgverlener weinig te doen en kan de patiënt zelf de tillift bedienen en zich verplaatsen.

Een tillift helpt de patiënt manoeuvreren door de ruimtes heen om ergens te komen. Een verrijdbare tillift (zowel actief als passief) vervoeren de patiënt in staande of zittende houding. De plafondlift daarentegen is een liftsysteem met een transportrail aan het plafond bevestigd.

Zelfstandige mobiliteit verbeteren

Als een patiënt maar deels invalide is of in lichtere mate immobiel is kan de zelfredzaamheid veel hoger liggen. Hiermee hoeft dan geen hulpverlening gegeven te worden voor het verplaatsen of bewegen in de woning.

Voor gelijkvloerse verplaatsing kan een rollator of zelf behandelbare rolstoel ingezet worden. Eventueel voor het traplopen is een trap stoel lift één van de meest voorkomende liftsystemen in een woning waarmee de zelfredzaamheid verhoogd wordt.

Huisliften

Huisliften in het algemeen zijn er in diverse soorten en worden gebruikt in verschillende maten van toepassing. De meeste van deze technieken vinden plaats bij de meer zelfstandige besturing door de patiënt zelf.

Personenlift

Een huislift (als in personenlift) is een nieuwe innovatie om ook in een woning te gebruiken voor verplaatsing naar hoger gelegen etages. Bij voldoende aanleiding en ruimte is een huislift in te zetten. Dit is zowel voor rolstoelgebruikers zeer goed van toepassing alsook voor minder valide ouderen.

Plateauliften

De plateaulift is goed in te zetten om ongelijk vloerhoogten te overbruggen. Dit wordt het meest toegepast bij de entree van woningen wanneer het erf van de vooringang van de woning hoger gelegen is. Binnen een pand bij ongelijke vloerhoogten is dit ook inzetbaar maar dan vooral bij openbare gebouwen en kantoren.

Flex-step liften

Het type lift flex-step werkt net als een plateaulift dat geschikt is voor ongelijke vloeren binnenshuis. De lift ziet eruit als een trappetje met drie treden die in kan zakken tot een plateau waarmee een rolstoel omhoog gelift kan worden.

Traplift

De meest bekende lift hulpmiddel in huis is de traplift. Veel huishoudens bij senioren zijn hiermee uitgerust. Dankzij veel zelfstandigheid is dit de beste optie, alleen maar vanwege het traplopen wat minder wordt.


Reacties zijn hier gesloten.