Alles over metaalbewerking!

december 4, 2020 | Door admin | Opgeslagen in: blog.

Mensen leerden al in de oertijd hoe ze door erts om te smelten metaal konden maken. Daarvan maakten ze allerlei gereedschappen, waardoor we als mensheid nu zo ver gevorderd zijn. Hoewel metaal dus al millennialang door mensen wordt gebruikt, is het door de industriële revolutie goedkoper en makkelijker dan ooit geworden om het op grote schaal te verwerken. Hierdoor vind je dit duurzame materiaal terug in bijna alles wat we dagelijks gebruiken: van blikjes tot auto’s. Maar hoe kom je van ijzererts tot een volwaardig metalen product? Daarover lees je meer in deze blog!

Erts

De grondstof van metaal is erts. Deze erts wordt gevormd doordat vulkanisch magma op een bepaalde manier stolt. Hierdoor is erts altijd ondergronds te vinden en wordt het gewonnen in mijnen. Vervolgens wordt deze erts in grote industriële ovens verwarmd, om de oneffenheden te verwijderen, waardoor er puur metaal overblijft. 

Soorten metaal

Er zijn veel verschillende soorten metalen, die allemaal hun eigen, unieke set eigenschappen hebben. Aluminium staat er bijvoorbeeld om bekend dat het heel licht van gewicht is en wordt daarom vaak gebruikt in wielrenfietsen en blikjes. Ook kunnen verschillende soorten metaal gemengd worden om hun goede eigenschappen te combineren. Dit wordt een legering genoemd en messing brons en soldeertin zijn hier goede voorbeelden van. Soms worden er echter ook stoffen aan metaal toegevoegd die bepaalde eigenschappen met zich meebrengen. Aan roestvast staal wordt bijvoorbeeld onder andere koolstof toegevoegd om roest of oxidatie van het metaal te voorkomen. 

Gerecycled metaal

Niet alleen heb je keuze uit nieuw metaal maar ook steeds meer keuze uit oude metalen. Het hergebruiken van oude metalen wordt steeds belangrijker. Vooral omdat het veel koper is dan nieuwe metalen en is kwalitatief net zo goed, en het hergebruik hiervan is veel minder belastend voor het milieu. De oude metalen prijzen hiervan verschillen per soort maar zijn over het algemeen een stuk goedkoper.

Bewerken maar!

Wanneer het erts verwerkt is naar puur metaal, kunnen die producten die wij allemaal kennen gemaakt worden. Verschillende soorten metalen hebben verschillende smeltpunten. Door de speciale samenstelling van gietijzer, heeft het een laag smeltpunt, waardoor het vloeibare vaak in een vorm gegoten wordt, bijvoorbeeld om een gietijzeren pan te maken. Een andere manier van metaalbewerking is het zagen, snijden of knippen van metalen platen. Dit wordt vaak gedaan met de techniek van lasers, die een kleine, maar erg geconcentreerde straal heeft. Hierdoor is ie in staat de vorm heel nauwkeurig uit te snijden.

Vaak is dit proces geheel automatisch: in de computer wordt ingevoerd welke vorm er uitgesneden moet worden. Vervolgens wordt de plaat van het juiste metaal, met de juiste dikte en met de juiste afmetingen uit het magazijn gepakt door een robotarm en naar de plaats gebracht waar hij bewerkt gaat worden. Door deze technische innovaties is metaalbewerking tegenwoordig snel en goedkoop, maar daardoor niet minder nauwkeurig.


Tags: ,

Reacties zijn hier gesloten.